نقشههای فاز دو، نقشه هایی است که در آن دقت و اطلاعات لازم برای اجرای ساختمان لحاظ شده می باشد. برای نمونه ، گونه فوندانسیونها ، ابعاد ستونها ، مسیر لولهها ، جنس دیوارها ،جنس و جزئیات درها و پنجرهها، مصالح کف سازی، محل استقرار لامپها و …
پس ،برای اجرای هر ساختمان با بهره گرفتن از نقشههای فاز یک ، نقشههای اجرایی ( فاز ۲ ) آن را تهیه می نمایند .نقشههای فاز دو ساختمان دارای موارد زیر می باشد :
- نقشه های فاز ۲ معماری
- نقشه های فاز ۲ سازه
- نقشه های تاسیسات مکانیکی
- نقشه های تاسیسات الکتریکی
بایستی توجه داشته باشیم که ،نقشه فاز دو معماری بر طبق قوانین ملی ساختمان و مقررات سازمان مدیریت برنامه و بودجه تهیه می گردد و دارای ترسیم و ارایه نقشه هایی اجرایی ساختمان جهت اجرا یا ارائه به پیمانکاران میباشد.
لیست این نقشه ها به شرح زیر می باشد:
- فهرست نقشه فاز۲
- جدول نازک کاری
- پلان اندازه گذاری
- پلان کفسازی و مبلمان
- پلان سقف کاذب
- پلان تیپ بندی در و پنجره و ارجاعات ( کدگذاری )
- پلان نعل درگاه
- پلان فونداسیون و کرسی چینی
- پلان تیر ریزی
- سایت پلان
- پلان فاز دو بام
- پلان تاسیسات مکانیکی (آبگرم و آبسرد ، گرمایش و سرمایش، فاضلاب)
- پلان تاسیسات الکتریکی
- برش های فاز دو
- نماها
- بزرگنمایی سرویس بهداشتی
- بزرگنمایی پله ( برش و جزئیات اجرایی پله )
- تیپ بندی در و پنجره
- جزئیات اجرایی خاص پروژه که دقیقا مرتبط با همان پروژه باشد.
- ارائه جزئیات عمومی
طراحی سازه و محاسبات دقیق فاز ۲:
در کل منظور از طراحی سازه و محاسبات دقیق فاز ۲ ، نمایش جزئیات بیشتری از سازه است. برای پروژه های با متراژ زیر بنای کمتر از ۲۰۰۰ متر ، نقشه فاز ۲ ضروری نیست اما در پروژه های با متراژ زیر بنای بالای ۲۰۰۰ متر ضروری میباشد و در این پروژه ها سازمان نظام مهندسی نظارت مستقیم بر روی نقشه ها و حتی اجرای ساختمان را دارد ، اما در پروژه های کمتر از ۲۰۰۰ متر به دلیل سهولت در اجرا می توان از این فاز طراحی استفاده نمود.
رعایت ۱۶ نکته مهم در نقشه های فاز دو
۱۶ نکته مهم که در نقشه های فاز دو باید به کار برده شود به شرح زیر می باشد:
- آکس بندی ستون ها و اندازه گذاری آن ها.
- اندازه گذاری خارجی و داخلی به طور دقیق.
- مبلمان کردن فضاها در پلان (کاربرد هر فضا مشخص شود).
- نمایش درب و پنجره به طور دقیق در پلان و نما.
- نمایش کف سازی فضاها، جنس و ابعاد کف (مثلا موزاییک ۳۰*۳۰).
- درج تیپ بندی درب و پنجره در پلان و نما.
- نمایش کدهای ارتفاعی در پلان نما و مقطع.
- نمایش دستگاه پله و جزئیات دقیق آن در پلان، نما و مقطع (تعداد پله، مقطع پله، نقطع شروع و پایان پله و نمایش نرده های پله).
- نمایش خط مقطع طولی و خط مقطع عرضی در پلان.
- نمایش خط سقف و بالکن در پلان.
- نمایش رمپ و مقدار درصد شیب آن در پلان.
- نمایش جهت شمال ساختمان.
- طراحی پلان بام یا شیب بندی (درج خط های شیب به سمت آبراهه، نوشتن درصد شیب و درج کدهای ارتفاعی)
- طراحی دقیق پلان موقعیت و حیاط سازی.
- طراحی نما و مقطع (با درج کد های ارتفاعی، آکس بندی ستون ها، اندازه گذاری، تیپ بندی درب و پنجره و نمایش جنس مصالح)
- طراحی جدول نازک کاری.
تفاوت نقشه فاز یک و نقشه فاز دو معماری
نقشه های فاز یک معماری دارای اطلاعات محدودی هستند که فقط در حد معرفی و آشنایی با پروژه اطلاعات دارند اما نقشه های فاز ۲ معماری دارای تمامی اطلاعات مربوط به سازه می باشد که از این اطلاعات میتوان به اطلاعات اجرایی پروژه مثل ابعاد ستون ها ،جنس دیوار ها و مصالح کف سازی اشاره کرد، در تعریف کلی میتوان گفت که نقشه های فاز ۲ تمامی جزئیات اجرایی پروژه معماری را دارا هستند. نقشه فاز ۲ همان نقشه هایی هستند که برای اجرایی و نهایی کردن پروژهای معماری استفاده میشوند.
نقشه فاز ۲ سازه
طراحی و محاسبه نقشه های سازه ساختمان بسیار مهم هستند، زیرا از یک سو با جان و مال انسان ها در ارتباط است، از سوی دیگر حساسیت های بسیاری در این رابطه در مهندسین مشاور، شهرداری و نظام مهندسی وجود دارد. مسئله مهم دیگر نیز تاثیرات گاها چشم گیری است که بر هزینه های ساخت خواهد داشت. تمام این ها باعث می شوند تا نقشه های سازه یکی از مهمترین قسمت ها در تهیه نقشه ساختمان باشند.
پیش از تهیه نقشه فاز دو معماری، تهیه نقشه های سازه ضروری می باشد، معمار جهت تهیه نقشه های اجرایی می بایست نقشه های سازه را با پلان های فاز یک تطبیق و به تهیه نقشه فاز ۲ بپردازد.
نقشه فاز ۲ معماری
نقشه های فاز دو معماری و هرچه مرتبط با آن است توسط مهندس معمار تهیه میشود و اطلاعاتی از جمله مشخصات مصالح و جزئیات اجرایی بخش های مختلف ساختمان که اجرای پروژه لازم و ضروری هستند در نقشه ذکر میشود.
بهترین نرم افزار برای ترسیم نقشه فاز ۲ چیست؟
ترسیم نقشه های فاز ۲ و اجرایی یکی از مواردی است که به نرم افزار حرفه ای مخصوص طراحی اتوکد نیازمند می باشد یعنی برای طراحی پلان های فاز ۲ باید بتوانید به صورت حرفه ای با نرم افزار اتوکد نقشه کشی کار کنند و با تمامی قسمت های آن آشنا بوده و در ترسیم فنی را در نیز در داخل فنون خود داشته باشند.
رسم پلان و نقشه فاز ۲ اجرایی
اگر بخواهید به ترسیم نقشه های فاز دو بپردازید در ابتدا باید طرح کلی مجموعه مورد نظر را ترسیم نمایید یعنی به طراحی فاز یک بپردازید و در ادامه با تایید این طرح توسط مهندسین و عوامل اقدام به طراحی پلان فاز ۲ معماری سازه گرفته شود و در ادامه ترسیمات دیگر برای اجرایی کردن پروژه صورت گیرد . طرحی نقش فاز ۲ نیازمند داشتن تخصص در زمینه کار با اتوکد و ترسیمات فنی و داشتن اطلاعات کامل در رابطه با سازه های مختلف می باشد.