سقف کاذب چیست؟
سقف کاذب بهعنوان پوشش زیرین سقف اصلی به کار میرود و با توجه به انواع مختلف و طرحهای زیبایی که دارد، جلوهای متفاوتتر و مدرنتر به دکوراسیون داخلی میبخشد. این سقف به دیوارهای مجاور متصل میشود و با وارد شدن بار آن به اسکلت ساختمان، امنیت آن در زمان وقوع حوادث طبیعی مانند زلزله افزایش پیدا میکند. نخستین سقفهای کاذب از جنس پلاستیک بودند و بعد از چندی، استفاده از سقفهایی از جنس کامپوزیت کرمیت نیز مشاهده شد. این مصالح اصلاً مقرونبهصرفه نبودند و چسبندگی مناسبی به مصالح ساختمانی مانند گچ، خاک و ... نداشتند. بهاینترتیب، مصالح استفادهشده در ساخت سقف کاذب تغییر کرده و تنوع بیشتری پیدا کردند.
امروزه در ایران شاهد استفاده از مصالحی مانند گچ، چوب، فلز، PVC، آلومینیوم، گالوانیزه، شیشه و... در ساخت سقفهای کاذب هستیم که هر یک از آنها ساختار و ویژگیهای متفاوتی دارند. سقف کاذب درواقع کاربردهای زیادی دارد و بر اساس نیازهای ساختمان و بودجه شما، انواع متفاوتی از آنها در بخشهای مختلف ساختمان به کار میروند. این سقف قابلیت پوشاندن تأسیسات ساختمانی و سیمکشیها، عایق کردن صدا و حرارت، تغییر جلوه دکوراسیون و... را دارد و بهرهگیری از ویژگیهای منحصربهفرد انواع آن در بخشهای مختلف ساختمان امکانپذیر است.
کاربردهای مختلف سقف کاذب در ساختمان ها و آپارتمان ها
همانطور که بیان شد، از سقف کاذب میتوان در بخشهای ساختمان استفاده کرد؛ اما نوع و جنس سقف بهکاررفته بسته به محل نصب میتواند متفاوت باشد. سقف کاذب میتواند برای انواع سلیقهها و باقیمتهای مناسب اجرا شود و با ویژگیهای خود در بخشهای مختلف ساختمان تغییر ایجاد کند. بخشهای مختلفی از ساختمان که استفاده از سقف کاذب در آنها امکانپذیر است، شامل موارد زیر هستند:
- سالن پذیرایی
یکی از رایجترین کاربردهای سقف کاذب، استفاده از آن در سالن پذیرایی برای ایجاد ظاهری مدرن و لوکس است. در این بخش خانه و ویلاها معمولاً از سقف کاذب کناف استفاده میشود که با پوشش گچی خود، ایجاد گچبری در طرحها و سبکهای مختلف را امکانپذیر میکند. معمولاً در سقف کاذب سالن پذیرایی از نورپردازیهای جالبی استفاده میشود که علاوه بر جلوه لوکسی که دارد، فضای بخش مبلمان را بزرگتر نشان میدهد. بااینحال، سقف کاذب شیشهای نیز یکی از گزینههای جذاب و لاکچری است که برخی افراد از آن بهره میگیرند. یک سقف کاذب شیشهای میتواند روشنایی بیشتری به فضا ببخشد و موجب بزرگتر دیده شدن سالن پذیرایی شود.
- سرویس بهداشتی
امروزه در معماری و دکوراسیون داخلی خانهها و ساختمانهای تجاری، اداری و... به زیباسازی سرویسهای بهداشتی نیز اهمیت میدهند. سرویس بهداشتی در خانه ممکن است در ترکیب با کابین دوش باشد و یا بهصورت جداگانه طراحی و ساخته شود. به دلیل رطوبتی که ممکن است در این فضای بسته جمع شود، استفاده از سقفهای کاذب ضد آب الزامی است. سقفهای PVC با مقاومت بالا در برابر آب و رطوبت، بهترین گزینه برای سرویس بهداشتی است. امکان پوشاندن لولهکشیها و استفاده از سقف کاذب آسمان مجازی نیز ازجمله جذابیتها و مزایای استفاده از سقف کاذب در سرویس بهداشتی به شمار میآیند.
با شکل و شمایل سرویس بهداشتی در آپارتمان لوکس بیشتر آشنا شوید.
- حمام
خانههای بزرگ، ویلاها، خوابگاهها و سالنهای ورزشی معمولاً از حمامهای جداگانه بهره میگیرند. استفاده از سقف کاذب PVC که کاملاً ضد آب و مقاوم در برابر رطوبت است، امکان افزایش نظافت محیط و جلوگیری از رشد باکتری و قارچ در محیط حمام را افزایش میدهد. استفاده از این سقف کاذب میتواند برای شما بسیار مقرونبهصرفه تمام شود.
- اتاق خواب
یک سقف زیبا با یک نورپردازی ملایم و آرامشبخش میتواند آخرین چیزی باشد که هر شب قبل از خواب میبینید و هر صبح چشم به روی آن باز میکنید. درواقع داشتن یک اتاقخواب با دکوراسیون مدرن میتواند فضای دلنشینتر و جذابتری برای استراحت، مطالعه و... ایجاد کرده و حس بهتری به ما القا کند. در فضای اتاق معمولاً از سقف کاذب کناف استفاده میشود که امکان نورپردازی با استفاده از LED های توکار و استفاده از طرحهای گچبری بهروز و مدرن را میسر میسازد
5.آشپزخانه
فضای آشپزخانه یکی از مهمترین بخشهای ساختمان برای اعضای خانواده و پرسنل هتل یا رستوران است. برای انتخاب سقف کاذب این فضای داخلی، ابتدا باید به نوع ساختمان و کاربری آن دقت کرد. در مورد سقف کاذب آشپزخانهای که در هتل و رستوران ساخته میشود، معمولاً فقط ویژگیهای ساختاری آن اهمیت دارد و زیبایی چندان مهم نیست. اما در فضای خانه و ویلاها، زیبایی این سقف کاذب اهمیت بالایی پیدا میکند. بهاینترتیب، در آشپزخانه ساختمانهای مسکونی و ویلایی معمولاً از سقف کاذب کناف با گچبریهای لوکس و مدرن، سقف شیشهای، سقف کشسان (آسمان مجازی) یا تلفیقی از آنها استفاده میشود.
در طرحهای تلفیقی میتوان گچبریهایی با طرحهای مدرن ایجاد کرد و سپس در بخش مرکزی آشپزخانه که معمولاً بالای میز غذاخوری قرار میگیرد، آسمان مجازی یا طرحهای شکوفه، تلالو خورشید، آسمان یا سایر طرحها آرامشبخش به کار برد. استفاده از سقف کاذب شیشهای و کشسان به افزایش آرامش، روشنایی و زیبایی فضای آشپزخانه کمک کرده و بخش بزرگی از تأسیسات و سیمکشیهای متعددی که در آن بهکاررفتهاند را در خود پنهان میکند. معمولاً در آشپزخانه هتلها و رستورانها از سقف کاذب PVC استفاده میشود و انواع کشسان و شیشهای کاربرد ندارند.
6. کتابخانه
معمولاً با شنیدن نام کتابخانه، فضایی کاملاً ساکت و پر از آرامش در ذهن ما تداعی میشود. این فضا ممکن است رسمی و لوکس بوده و دکوراسیونی کاملاً کلاسیک یا مدرن و یا تلفیقی از آنها داشته باشد. نورپردازی در فضای کتابخانه باید بهگونهای باشد که چشمها در هنگام مطالعه بهصورت شبانهروز اذیت نشوند. این فضا میتواند کاملاً رسمی بوده و به اتاق کار تبدیل شود و یا با ایجاد راحتی برای اعضا، محلی پر از آرامش و تمرکز برای مطالعه ایجاد کند.
با توجه به این ویژگیها، استفاده از یک سقف کاذب عایق صدا و دارای ساختاری چوبی میتواند بهترین گزینه باشد که زیبایی محیط را چندین برابر میکند و امکان پرت شدن حواس را کاهش میدهد. لازم به ذکر است که سقف چوبی در میان گرانترین انواع سقف کاذب قرار دارد؛ اما جلوهای خاص و لاکچری به محیط میبخشد.
7.محیطهای اداری و تجاری
انتخابها برای فضاهای اداری، تجاری و آموزشی زیاد هستند. از نمونههای رایج و پرطرفدار برای این فضاها میتوان به سقف کاذب مشبک کناف، سقف کاذب دامپا، سقف کاذب گریلیوم، آکوستیک، آلومینیومی، کششی و PVC استفاده میشود. تمام انواع بیانشده دارای خصوصیت عایق صدا هستند و مانع از اکو دادن و برگشت خوردن صدا، ایجاد همهمه و خارج شدن امواج صوتی از ساختمان یا طبقه میشوند. در سقفهای کاذب مذکور، از مصالح متفاوتی استفادهشده است و هزینه تمامشده برای هرکدام متفاوت خواهد بود. برای مثال، انواع گریلیوم از انواع آکوستیک، آلومینیومی و کناف گرانتر خواهد بود.
مزایای استفاده از سقف کاذب در ساختمان
استفاده از مصالح و هزینههای انجامشده در معماری یک ساختمان باید مزایایی برای ما ایجاد کنند و خسارت و خطری برای امنیت ساکنین در پی نداشته باشند. سقفهای کاذب میتوانند ویژگیهای جالب و جذابی به محیط داخلی ساختمان اضافه کنند و رفاه ساکنین را نیز در بسیاری موارد افزایش دهند. همانطور که بیان شد، سقفهای کاذب عایق صدا و حرارت ایجاد میکنند و با جذب صدا و ایجاد سد در مقابل تبادل گرما، مانع از بر هم خوردن آسایش ساکنین، ایجاد همهمه، انتقال امواج صوتی میان طبقات و اتلاف انرژی گرمایشی و سرمایشی میشوند. بنابراین، اگر بهدرستی نصبشده باشند میتوانند سوخت و برق مصرفی را به حداقل برسانند.
نصب سقف کاذب بسیار آسانتر از کار کردن بر روی سقف اصلی است و در زمان کوتاهتری انجام میشود. پیش از نصب کردن سقف کاذب معمولاً تأسیسات و برقکشیهای ساختمان انجام میشود و سقف کاذب بهخوبی میتواند آنها را پوشش دهد. بهاینترتیب، دکوراسیون داخلی جلوه بسیار بهتر و شکیلتری مییابد. یکی از مهمترین و برجستهترین مزایای بهرهگیری از سقف کاذب در معماری یک ساختمان، افزایش زیبایی و جلوه مدرن دکوراسیون است.
امکان نورپردازی، استفاده از شیشه و آسمان مجازی، تلفیق چوب با شیشه و نورپردازی، ایجاد طرحهای گچبری با نورپردازیهای توکار و هماهنگ کردن سقف با دکوراسیون داخلی خانه، ازجمله جذابترین قابلیتهای سقف کاذب است. سقف کاذب در بسیاری موارد میتواند هزینه ساختوساز را بهطور چشمگیری کاهش دهد. ویژگیهایی مانند ضد آب بودن و مقاومت برخی انواع سقف کاذب در برابر رطوبت و حرارت توانستهاند طیف کاربردهای این نوع سقف را افزایش دهند و امکان بهرهگیری از آن در تمام بخشهای ساختمان با نیازهای متفاوت را ایجاد کنند.
معایب استفاده از سقف کاذب در ساختمان
در کنار مزایای فراوان و متعدد سقفهای کاذب، برخی معایب نیز وجود دارند که دانستن آنها الزامی است. توجه داشته باشید که سقفهای کاذب به سقف اصلی نمیچسبند و در هنگام نصب، فضای خالی اندکی میان آنها ایجاد میشود. بنابراین، سقف اندکی پایینتر آمده و ارتفاع اتاقها اندکی کاهش پیدا میکند. البته این امر برای طبقاتی که بیش از 3 متر ارتفاع دارند (برخی خانهها و ساختمانهای ویلایی و تجاری) زیاد به چشم نمیآید.
لازم به ذکر است که سقفهای کاذب معمولاً عمر کوتاهی دارند و برای افزایش عمر مفید آنها، به مراقبت صحیح نیاز است. درصورتیکه سقف خانه را مدتها گردگیری و تمیز نکنید، احتمال غبار گرفتن و کدر یا رنگپریده شدن آنها افزایش مییابد. متأسفانه مقاومت و استحکام سقف اصلی را نمیتوان از سقفهای کاذب انتظار داشت و امکان تخریب شدن آنها در صورت بروز حوادث طبیعی مانند زلزله وجود دارد.