قبل از اینکه انواع گیاهان مناسب برای روف گاردن را نام ببریم نیاز است تا بدانیم برای ساخت آن، گیاه باید چه ویژگیهایی داشته باشد. مناطق جغرافیایی مختلف شرایط آب و هوایی و منطقهای خاص خود را دارند. از این رو برای ساخت روف گاردن نیاز است تا با توجه به شرایط جوی هر منطقه، گیاه را انتخاب کنیم. پس از انتخاب گیاهان مناسب باید بدانیم که قرار است روف گاردن را چگونه طراحی کنیم.
خصوصیات گیاهان مناسب روف گاردن چیست؟
گیاه با نیاز آبی پایین یا مقاوم در برابر خشکی
یکی از معیارهای انتخاب گیاهان مناسب برای روف گاردن این است که در برابر خشکی بسیار مقاوم باشد. از طرفی هرچه نیاز گیاه به آب کمتر باشد هزینههای ناشی از مراقبت و نگهداری از آن هم به مراتب کمتر خواهد بود. افزون بر اینکه تا حد زیادی در مصرف آب هم صرفه جویی به عمل خواهد آمد.
گیاهانی با طول عمر بالا
یکی دیگر از مولفههایی که در انتخاب گیاهان روف گاردن باید مد نظر داشت و تا حد زیادی در هزینههای آن هم صرفه جویی به عمل میآورد، انتخاب گیاهانی با طول عمر بالاست. هرچه گیاه طول عمر کوتاه تری داشته باشد هزینهای که برای تعویض یا ترمیم آن باید پرداخت شود به مراتب بسیار بیشتر خواهد بود.
گیاهان سازگار با شرایط آب و هوایی
هر چه گیاه مورد نظر با شرایط جوی و آب و هوایی سازگارتر باشد بازدهی روف گاردن بیشتر خواهد بود. سازگاری بالا با محیط، نیاز کم به آبیاری، کوددهی و هرس از ویژگیهای گیاه سازگار است.
فاکتورهای ضروری در انتخاب گیاه مناسب روف گاردن
- نور مناسب
- آبیاری مناسب
- شرایط اقلیمی و آب و هوایی
- در نظر گرفتن ریشه دوانی گیاه
- دمای مناسب
- عمق مناسب برای خاک
- طیف رنگی گیاهان روف گاردن
- هرس و تغذیه و نگهداری گیاه
- میزان باد منطقه
اینکه فضای سبز در تمام طول سال سبز بماند منوط به در نظر گرفتن تمام موارد فوق است.
بر این اساس گیاهان در ۴ گروه طبقهبندی میشوند
گروه اول گیاهانی هستند که به دلیل خزنده بودن، قادرند سطح خاک را پوشش دهند، رشد سریعی دارند اما ارتفاع چندانی ندارند. از این گیاهان برای پوشش خاک و پر کردن فضای خالی بین چمنها و گلها استفاده میشود. ناز ژاپنی، یال اسبی، لیزوماکیا از جملهی این گیاهان هستند.
گروه دوم از سوزنی برگان و گیاهان بسیار مقاومی هستند که توانایی سبز ماندن در تمام طول سال را دارند. این گیاهان مناسبترین گزینه برای ساخت روف گاردن محسوب میشوند. مانند گیاه کامیس پاریس
گروه سوم گیاهان بالارونده یا به اصطلاح رونده هستند که به صورت معلق مورد استفاده قرار میگیرند. از این گیاهان برای تزئین بالکن، دیوار و لبهی دیوار استفاده میشود. رشد این گیاه طولی بوده و برای ساختن دیوار سبز میتوان از آن استفاده کرد. سرعت رشد این گیاهان بسیار بالاست و میتوان مسیر رشد این گیاهان را مشخص نمود. گیاهانی نظیر پیچ گلیسین، پیچ امین الدوله، شیر خشت، پیچ آبجوئی، پیچ کلماتیس، ساناز رونده، پیچ اناری، آبشار طلایی، عشقه یا پاپیتال، موچسب و سایر انواع پیچها جز این دسته از گیاهان قرار میگیرند.
گروه چهارم در زمرهی گیاهان معطر قرار میگیرد. این گیاهان محیط سبز را خوشبو و عطرآگین میکند و فضای عالی برای استراحت و پرورش گیاهان فراهم میآورد. رشد و رویش این گیاهان به صورت پیچکی است و معمولا در محیطهای خشک و صخرهای رشد میکنند.
به صورت کلی فضای سبز پشت بام یا روف گاردن را میتوان با انواع مختلفی از المانهای طبیعی تزئین نمود. این المانها عبارت است از:
ساکولنتهای مناسب برای روف گاردن
ساکولنتها گیاهانی هستند که بدون آب و خاک رشد میکنند. ای گیاهان ساقههای کوچک و تنوع رنگی فوقالعادهای دارند که یکی از معروفترین آنها، گل ناز است که به گل صخرهای هم معروف است.
چمنهای مناسب روف گاردن
المان طبیعی دیگری که برای اجرای روف گاردن مناسبند و مانند ساکولنتها سطح روف گاردن را کاملا پوشش میدهند، چمنها هستند که ترکیب آنها با روف گاردن فضای بسیار مناسبی را ایجاد میکند. از معروفترین این چمنها، آرمریا یا چمن هلندی است که نسبت به باقی چمنها با شرایط روف گاردن سازگار است.
درختچههای مناسب روف گاردن
از بهترین درختچههایی که میشود از آنها در ایجاد فضای سبز استفاده کرد درختچهی همیشه سبز اسطوخودوس، درختچه انار، کامیس پاریس چندکله، نی خیزران، آکوبا یا شمشاد ژاپنی، درختچه توری، درختچه فوتونیا، درختچهی یاس هلندی، میخک هندی، پیروکانتا، آب لکس و … را میتوان نام برد.
درختان مناسب روف گاردن
درختی برای روف گاردن مناسب است که ریشههای بلندی نداشته باشد و قادر به تولید مثل هم نباشد. از این رو در انتخاب نوع درخت برای طراحی روف گاردن با محدودیت روبرو خواهیم بود. انواع درختان مناسب برای روف گاردن عبارت است از:
درختان کاج و سروی همچون سرو لاسون، سرو نقرهای، سنجد زینتی، هلودیا و کاجهایی چون کاج کونیکا برای کشت در روف گاردن مناسب هستند.
ماگنولیا که در دو نوع ماگنولیای تابستانی و ماگنولیای بنفش وجود دارد.
گیاهان مناسب برای روف گاردن
گلهای فصلی روف گاردن هستند گلهایی از قبیل گلهایی چون اطلسی، جعفری، آهار، رودبکیا، کوکب، شمعدونی، تاج خروس یا آمارانتوس، گازانیا، رعنا و مواردی از این دست از معروفترین گلهای فصلی روف گاردن محسوب میشود.
گلهای بوتهای روف گاردن: گلهای بوتهای که عموما چیزی در حدود ۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارند را هم میتوان در زمرهی پرکاربردترین گیاهان روف گاردن دانست. از جملهی این گیاهان میتوان به رزمارینوس، اسطوخودوس، ابری نقرهای، نسترن سفید، مریم گلی، شمشاد سبز، شمشاد طراحی، شمشاد نقرهای، بربریس قرمز، گیاه تیغ دار یا زرشک از جمله گلهای بوتهای هستند که میتوان از آنها در ساخت روف گاردن استفاده کرد.
طیف وسیعی از گیاهان برای اجرا در روف گاردن مورد استفاده قرار میگیرند که جذابترین آنها عبارت است از:
- گیاه بومادران: گیاه وحشی است که قدرت رویش و گستردگی آن بسیار زیاد است.
- گل مینای دائم: در شرایط آب و هوایی سخت و خاک سبک رشد میکند و جز گیاهان زینتی و بومی به شمار میآید.
- گل وحشی: گلهای وحشی عموما بلندتر هستند و باید در عمق بیشتری در خاک نفوذ کنند تا در ارتفاع مناسبتری از سقف قرار گیرند.
- آستیلب: گیاه علفی سبز رنگی است که شکوفههای ارغوانی میدهد و در تابستان ظاهر میشود. خاک این گیاه باید همیشه مرطوب بماند از این رو به آبیاری زیادی نیاز دارد.
- آجوکا: گیاه دیگری است که به آبیاری متوسطی نیاز دارد و با گلهای آبی مایل به بنفشی که دارد میتواند انتخاب مناسبی برای روف گاردن باشد.
- گل طاووسی: رنگ و بوی زیبا و مقاومت بالا در برابر شرایط آب و هوایی خشک، استفاده از این گیاه را برای طراحی روف گاردن ایده آل میسازد.
- گل کاغذی، کاکتوس و پتوس طلایی و … از دیگر گلها هستند.